Wij chappen enkel volgens de technische voorschriften TV189 en 193.
Hechtende chape.
Deze chape wordt rechtstreeks op de draagvloer aangebracht en voorzien van een uitzettingsvoeg (randstrook) langs de muren. Polypropyleenvezel kan gebruikt worden als bewapening.
Niet hechtende of zwevende chape.
Hier wordt de chape gescheiden van de draagvloer door middel van een scheidingsmiddel bijvoorbeeld een plastiekfolie, akoestische of thermische isolatie. Deze chape moet steeds voorzien worden van een bewapening.
De chape wordt aangebracht op de vloerverwarmingselementen en voorzien van een bewapeningsnet (50x50x2). Tevens wordt er ook een dispertieproduct aan de chape toegevoegd om een betere warmte geleiding te bekomen.
Voor zwevende dekvloeren is een wapening altijd vereist.
Voor alle dekvloeren ter plaatse van dikteverminderingen (leidingen of kokers b.v.) is een
overbruggingswapening onontbeerlijk.
Bij niet-hechtende dekvloeren wordt de wapening op halve hoogte van de dekvloer geplaatst.
Bij zwevende dekvloeren bevindt de wapening zich liefst in een zone begrepen tussen 1/3 en 1/2 van de dikte, gemeten vanaf de onderkant van de dekvloer. Bij dekvloeren voor vloerverwarming wordt de wapening geplaatst boven de verwarmingselementen.
Hellingschape op een plat dak.
De chape wordt in helling aangebracht om zo een optimale afwatering van het platte dak te bekomen. Op de chape kan men dan een dakafwerkingslaag aanbrengen. Houd er rekening mee dat klassieke hellingschape zwaar is bij grote diktes en dat de dakconstructie sterk gaat belast worden .Er kan maximaal 10 cm chape geplaatst worden op standaard welfsels omwille van het gewicht (10 cm = 200kg/m2). Standaard welfsels zijn berekend op 350 kg/m² = 200 kg/m² permanente belasting + 150 kg/m² gebruiksbelasting. Voor een hellingschape dikker dan 10 cm op het dikste punt is er een goedkeuring van de stabiliteitsinginieur nodig.
Lichte hellingschape voor een plat dak op basis van EPS.
Onze EPS isolatiechape kan in helling geplaatst worden op een plat dak, om zo een optimale afwatering te bekomen. De opbouw bestaat uit een laag hellingchape en de EPDM of roofing dakdichting. Er moet dan geen plaatisolatie meer geplaatst worden.
Chape plus (Fiber compound chape).
Chape met vezelcompound.
Als er sprake is van vloerverwarming of als de chape op een plasticfolie of op zwevende of zachte isolatie geplaatst wordt, dan moet er gewerkt worden met gewapende chape. Dit kan met vezelcompound graniet of met netten van 50/50/2 mm. Vezelcompound graniet is ons meest geavanceerde manier om chape te wapenen.
Voordelen:
Technische eigenschappen:
Toepassingen:
Vezelbewapening in chape:
Bij vezelbewapening worden fijne kunststofvezels gemengd in de chape. In combinatie met waterreduceerders is er minder aanmaakwater nodig wat resulteert in een sterkere chape die bovendien ook sneller droogt en een hogere buigsterkte heeft. Ideaal bij vloerverwarming daar het zorgt voor een betere en snellere warmteafgifte. Het reduceert aanzienlijk uitdrogingskrimpscheuren.
Sneldrogende chape:
Hierdoor houdt men de tijdswinst perfect onder controle voor de planning van de vloer en vloerbekleding. De klant zelf bepaalt hoe snel de chape droogt. Door toevoeging van een extra component zorgt men ervoor dat het vocht kristalliseert en de chape geen krimpsporen meer krijgt.
De vochtigheid van de chape kan enkel gemeten worden met een carbuurmeter.
Tot een dikte van 6cm kunnen we de gekozen droogtijd garanderen.
We hebben keuze uit 3 soorten:
VERSNELLER 10 (droogtijd 14dagen,),
VERSNELLER 15 (droogtijd 8-10dagen).
VERSNELLER 20 (droogtijd 2-4dagen).
Wij zijn aangesloten bij het WTCB: Wetenschappelijk Technisch Centrum Bouw.
Deze organisatie houdt zich bezig met onderzoek van nieuwe technieken en grondstoffen.
Vanoppen Geert bv
Spierhoofseweg 3b
3520 Zonhoven
BTW BE 0568781769
Bedrijfslocatie:
Senator Alfons Jeurissenlaan 1005
3520 Zonhoven
Contact
0478/967899